Mmmm..... cookies...

19. december 2019

Brøndby Strand glæder sig over lattergas-forslag

Mandag den 16. december meddelte erhvervsminister Simon Kollerup og sundhedsminister Magnus Heunicke, at der vil blive fremsat en række forslag med henblik på at mindske misbruget af lattergas blandt unge. Forslaget fremsættes mindre end tre måneder efter, at ministrene modtog en henvendelse fra de 9 boligafdelinger og 5 boligorganisationer i Brøndby Strand, der gav udtryk for en stærk bekymring over forbruget af lattergaspatroner i Brøndby Strand området, med et ønske om at begrænse adgangen til lattergaspatroner.  

Forslaget fra ministrene forholder sig tydeligt til bekymringen og indeholder tiltag som

  • At indføre en aldersgrænse for salg af lattergaspatroner til unge under 18 år.
  • At indføre mængdebegrænsning så der kun må sælges to lattergaspatroner på otte gram ad gangen.
  • At man mere end fordobler bødeniveauet for overtrædelse af reglerne

Brian Børgesen er talsmand for De9 boligafdelinger i Brøndby Strand og afdelingsformand i Lejerbo Lunden, der er en af afdelingerne bag henvendelsen til ministrene, med ønsket om at få gjort noget ved problemet med unges brug af lattergas, er meget tilfreds med resultatet ”Det er for vildt, at det gået så stærkt med at få indført de her tiltag. Det er meget glædeligt, for vi skal ikke bare sidde og se passivt til, mens unge mennesker eksperimenterer med rusmidler der kan ødelægge deres helbred”.

Brian Børgesen fortsætter ”Jeg er meget glad for, at det nyttede at råbe op om problemet. ´Vi ved at der allerede er unge der er blevet syge, ligesom lattergas sættes i forbindelse med dødsfald. Nu kan det ikke gå stærkt nok med at få forslagene igennem Folketinget og begrænset salget”.

Kai Dinesen der er næstformand for boligorganisationen Postfunktionærernes Andels-boligforening glæder sig også ”det er jo som at få en tidlig julegave. Vi håber nu, at vores medarbejdere kan bruge deres ressourcer på forskønnelse af området, i stedet for at gå og samle de hundredvis af lattergaspatroner der bruges til gadefester især i forbindelse med weekenden”. Også Kai Dinesen er glad for at der hurtigt er handlet på problematikkenJeg føler mig da helt overbevist om, at enhver sund fornuft vil gøre, at det bliver stemt hurtigt igennem. Jeg er meget positivt stemt og glad ved, at der virkelig sker handling”

Michael Buch Barnes der har repræsenteret de fem boligorganisationer i Brøndby Strand som formand for Brøndby Boligselskab, er også tilfreds ”det er tydeligt for os, at ministrene har skelet meget til de forslag, der er kommet fra Brøndby Strand. Det glæder os, at man lytter til de mennesker, der har problemet inde på livet. Brugen af lattergas er både farlig for brugeren og med til at skabe utryghed, blandt andet fordi det er voldsomt når man kommer om morgenen og der flyder med brugte lattergaspatroner”.

Michael Buch Barnes håber at det øgede fokus også får nogle forældre til at vågne op ”nu har vi været med til at skabe så megen opmærksomhed på den her problemstilling, at de voksne der er rundt om de unge mennesker der bruger lattergas, må have opdaget at det er et problem. Det kan jo ikke være rigtigt, at man kan komme hjem efter at have taget 100 lattergaspatroner, og så er der ingen der ser det. Jeg håber da at det øgede fokus gør, at der er forældre der lige ser en ekstra gang på deres børn når de kommer ind ad døren”.

Erhvervsminister Simon Kollerup lægger heller ikke skjul på, at Brøndby Strands henvendelse har haft stor indflydelse på forslaget. Til TV2 Lorry siger han ”Jeg kan da sige så meget, at Brøndby Strand har foreslået nogle rigtige gode ideer om en aldersbegrænsning og om en mængdebegrænsning, og jeg må bare konstatere, uden at det skal være Brøndby Strands fortjeneste det hele, at det faktisk er de elementer, der er med i regeringens udspil i dag”

Brøndbys borgmester Kent Magelund glæder sig især på vegne af kommunens børn og unge ”jeg er selvfølgeligt glad og stolt over, at boligorganisationerne og boligafdelingerne i Brøndby Strand har taget hånd om et alvorligt samfundsproblem på en så saglig måde, at det kan bruges i lovgivningssammenhæng. Men jeg syntes især, det er de unge brugere, der vinder ved, at lattergas bliver sværere at få fat i, både fordi fristelserne bliver mindre, men også fordi det kan mindske et eventuelt gruppe-pres, når man står i flokken, og der er så mange lattergaspatroner til rådighed”.

For yderligere kontakt

Michael Buch Barnes mbb@bbsel.dk 4094 1041 

Brian Børgesen formand@lundens.eu  6185 8387

Svar fra minister om lattergasproblematik

Begrænsning af adgang til lattergaspatroner