Mmmm..... cookies...

26. juni 2019

Ordets magt

Lørdag den 27. april dannede Kulturhuset Brønden i Brøndby Strand rammerne om en stort anlagt fest. Det var Brøndby Strand Ungefællesskab, der med hjælp fra Brøndby Strand Projektet og Mellemfolkeligt Samvirke bød indenfor til en aften, hvor både unge lokale og professionelle artister optrådte.

Under temaet ”Ordets Magt – en hyldest til unge talenter, der tør ta’ ordet”, bød aftenen på live-musik, digtoplæsning, spoken word og såkaldte ’talks’. Mere en 200 børn, unge og forældre havde fundet vejen til kulturhuset, hvor borgmester Kent Magelund åbnede ballet. I sin åbningstale hyldede han især de unge fra Ungefællesskabet for deres engagement og handlekraft, og påpegede vigtigheden af, at børn og unge inddrages i det kulturelle så vel som politiske liv i Brøndby.

Intim spoken word
På programmet var spoken word-artisten Mazen, som sammen med sin guitarist tog fusen på hele salen. Mazen var ikke nået langt i sit første act, før han droppede mikrofonen, hoppede ned fra scenen og fremførte resten af sin performance stående og siddende på et bord midt i salen – tæt omgivet af publikum. Et modigt og klogt valg, da hans meget personlige tekster nu virkede endnu mere vedkommende i den intime atmosfære.
 Foruden Mazen var poetry-genren repræsenteret ved Özcan Ajrulovski og Naiha Khiljee. Sidstnævnte har over de seneste måneder været underviser for de lokale unge, hvor de på workshops selv har prøvet kræfter med spoken word.

Inspirerende ’Talks’
Genren ’talks’ – hvis man kan tale om en sådan – bød på en velforberedt og nærværende tale fra Samira Nawa, som er folketingskandidat for Det Radikale Venstre. Nawa er ophavskvinde til kampagnen ”Engang var jeg flygtning”, som blev lidt af et viralt hit. Med kampagnen ønskede hun at gøre op med at flygtninge reduceres til tal og omtales som en samfundsbyrde.

‘Inspirational talk’ var overskriften, da den lokale musik-producer Kewan gik på scenen. Kewan med det borgerlige navn Kewan Pádre er foruden at være en del af pladeselskabet Grounded, manden bag en lang række hits som Gillis “C’est La Vie”, Sleimans “Bomaye” og Hasah Shahs “Tyveri”. Med udgangspunkt i sine erfaringer fra en allerede imponerende karriere, gav Kewan sit bud på, hvordan man finder inspirationen og ikke mindst omdanner den til et konkret værk.

Rap og popmusik
På musiksiden var der lagt op til fest og dans. Og det var i særdeleshed en fest, da Ayman og Samar fra den lokale ungdomsklub, Studiet, fremførte deres rap-tirader til tonerne af egenproducerede beats. Der var tydelige generte smil og nervøsitet at spore i deres ansigter. Den blev dog hurtigt overvundet med hjælp fra publikums massive jubel, så snart de første tekster blev rappet ud over scenekanten. De havde ikke kun ordet i deres magt, men også publikum.

Rum bum Brøndby
Et af aftenens helt store trækplastre var sangeren NAVID. Endnu en kunstner med rødder i Brøndby Strand, som lige nu hitter med sangen ”Chin Chan Chun”. Allerbedst er han dog kendt for sangen ”Rum Bum Bum”, der i skrivende stund har mere 4 millioner afspilninger på Youtube. Det var også en særdeles veloplagt NAVID, der indtog scenen lørdag aften, og publikums reaktioner var ikke til at tage fejl af. Koncerten kulminerede, da popsangeren inviterede en gruppe børn fra forreste række op på scenen til fællesdans. Uden tvivl et mindeværdigt øjeblik for de fremmødte – ikke mindst de små på scenen ved siden af den kendte sanger.
 At dømme ud fra de mange telefoner, der røg op af lommerne for at få et minde med hjem fra mødet med NAVID, var det klart et hovednavn, vi havde at gøre med her.

Brøndby Strands MGP-helt
Aftenens sidste musikalske indslag var den 13-årige Kiyan Shah. Kiyan har allerede haft et travlt år, siden han deltog i MGP 2019 med sangen ”Stilen er ekstra”. Og lørdag aften var ingen undtagelse. Forinden aftenens optræden havde Kiyan nået at være i Esbjerg og optræde for mere 500 mennesker. Kiyan er blevet en af Brøndby Strands helt egen nye musikalske helte, og det var da også tydeligt at se på publikums reaktion, da han i sædvanlig energisk stil sprang på scenen. Den unge sangers popularitet blev endnu en gang bekræftet, da han blev bedt om at komme på scenen igen og give et ekstranummer, selvom aftenens program egentlig var afsluttet. Men de fremmødte børn og unge krævede lidt ekstra af Kyian, hvis stil i den grad var ekstra.

Håber det bliver en tradition
Med ”Ordets Magt” har Brøndby Strand Ungefællesskab vist, at de formår at skabe et stort event, og at man sagtens kan have både underholdende indslag blandet med de mere alvorlige. I Ungefællesskabet er det da også svært at få armene ned over lørdagens fest.

”Det er fedt, at vi fik denne chance, og at vi kunne gøre denne aften til virkelighed. Der var god stemning, og man kunne mærke det var en ny og særlig begivenhed, der ikke lignede andre, man hidtil har set i Brøndby Strand. Vi ønsker flere ungeaktiviteter i området, og vi håber på at kunne gøre netop denne begivenhed til en tradition, lyder det fra Ajno. Og hendes ”ungefællesskabs-kollega”, Derya fortsætter: ”Ordets magt er en begivenhed som vi fra Brøndby strand ungefælleskabet (BSU) har brugt meget tid på at forberede. Som frivillig var det en inspirerende oplevelse at se de unges udvikling og gåpåmod i forberedelsen af deres sange og digte. De havde tankevækkende budskaber og følelser, som de ønskede at dele til begivenheden. Det er lige netop hvad ordets magt handler om – at inspirere unge til at turde at taget ordet og udtrykke sig via forskellige medier.”

Det bliver spændende at følge med i Ungefællesskabets arbejde – engagementet og gåpåmodet er i hvert fald ikke til at tage fejl af. Næste stop er Folkemødet på Bornholm, hvor Ungefællesskabet deltager med egne arrangementer og deltager i forskellige debatter.