Mmmm..... cookies...

14. november 2019

Svar fra minister om lattergasproblematik

Boligafdelinger i Brøndby Strand får svar fra minister om lattergasproblematik.

En stærk bekymring over forbruget af lattergaspatroner i Brøndby Strand Parkerne fik den 30. september de ni boligafdelinger og fem boligorganisationer til i samlet flok at henvende sig til en række ministre med et ønske om, at adgangen til lattergaspatronerne begrænses.

Det har skabt en del opmærksomhed. Blandt andet var afdelingsformand for Lejerbo Lunden Brian T. Børgesen i TV2 Lorry, med et ønske om, at man fra de ansvarlige ministerier tager affære. Helt konkret foreslog de ni afdelinger og fem boligorganisationer, at:

• æsker til håndkøb ikke må indeholde mere end f.eks. tre styk lattergaspatroner

• der sættes aldersgrænse for køb af lattergaspatroner f.eks. ved 18 år

• at der tages stilling til, hvem der må sælge lattergaspatroner - skal de f.eks. være tilgængelige fra kiosker?

Nu er der kommet svar fra erhvervsminister Simon Kollerup, der skriver, at han deler bekymringen for de sundhedsmæssige konsekvenser af salget af lattergas. I sit svar slår ministeren også fast, at det er ulovligt at sælge lattergas som rusmiddel.

Brian T. Børgesen fortæller, at han er tilfreds med, at erhvervsministeren og sundhedsministerens samarbejde med problematikken snarest muligt vil afføde nogle konkrete forslag, der skal stoppe det ulovlige salg af lattergaspatroner.

”Vi har brug for, at der handles hurtigt på det her område”, siger Brian T. Børgesen. ”Det sker meget jævnligt, at vores beboere eller medarbejdere finder flere hundrede patroner. Vi ved nu, at lattergas for nyligt var med til at forårsage en ung mands død, og vi vil ikke bare læne os tilbage og vente på flere dødsfald”, siger Brian T. Børgesen. Han mener desuden, at den meget lette adgang til rusmidlet gør, at brugerne ikke tror på, at de er så farlige, som de i realiteten er.

Organisationsformand Michael Buch Barnes, hæfter sig ved, at erhvervsminister Simon Kollerup takker for indsparkene fra Brøndby Strand, og at han vil tage dem med i det videre arbejde. ”Jeg synes, det er glædeligt, at ministeren har valgt at lytte til os, der har problemet inde på livet. Det er vigtigt for os, at det her ikke bare ender som et stykke skrivebordsarbejde. De problemer vi ser, opleves jo i virkeligheden rigtigt mange steder rundt om i Danmark”.

Michael Buch Barnes mener også, at sagen er så presserende, at han vil følge fremdriften nøje. ”vi får jo jævnligt tilbagemeldinger fra vores medarbejdere og med meldingerne fra erhvervsministeren, har jeg da en klokkeklar forventning om, at ordene følges op med handling”, udtaler Michael Buch Barnes og tilføjer: ”ellers må vi jo bruge de muskler, der ligger i at være så stort et boligområde og sørge for, at der kommer gang i sagen igen”.

Borgmester Kent Max Magelund håber også, at der snart kommer handling bag ordene. ”I Brøndby er vi generelt udfordret på sundhedsområdet, og det er bekymrende, at lattergas sælges som rusmiddel til unge mennesker. Det kan få meget store konsekvenser for deres helbred, ligesom det går ud over skolegang og beskæftigelse”. Kent Magelund glæder sig derfor over erhvervsminister Simon Kollerups udsagn om, at ministeren ikke vil acceptere, at der er forretningsdrivende, der bryder reglerne og sælger lattergas som rusmiddel.

Oprindelige pressemeddelelse