Mmmm..... cookies...

30. juni 2019

Turning Tables vinder stor bevilling

Turning Tables Danmark, har over en lang periode arbejdet intensivt for at få deres projekt ”Stemmer fra blokken” godkendt hos Bikubenfonden. Og torsdag den 25. april var det så en realitet – den lille NGO fik en bevilling på 10 millioner kr. til at udleve deres ambitiøse projekt over en periode på fem år. Turning Tables skal med den nye bevilling i ryggen forsat arbejde tæt sammen med den boligsociale indsats i Brøndby Strand og Brøndby Boligselskabs afdelinger i Brøndby Strand kommer til at være spydspids for projektet.


”Stemmer fra Blokken”
Det kommende projekt ”Stemmer fra Blokken” hviler på skuldrene af de forløb, som Turning Tables i samarbejde med Brøndby Strand Projektet allerede har været med til at udføre i Brøndby Strand. Over en to uger lang periode i august 2018 havde Turning Tables stillet sin container – indrettet som kreativt laboratorium – op i Brøndby Boligselskabs fire afdelinger i Brøndby Strand. Her kunne børn og unge prøve kræfter med musik-, film- og fotokunst under kyndig vejledning af de professionelle instruktører fra Turning Tables.


Vandt over 400 hundrede ansøgere
Det siger sig selv, at man hos Turning Tables er meget begejstrede for, at de nå kan gå ud og virkeliggøre deres projekter over hele landet. På deres facebook-side skriver de umiddelbart efter nyheden:

Vi er simpelthen så superglade og stolte. Oprindeligt ansøgte mere end 400 organisationer med 94 koncepter og vores blev i dag udvalgt som ét af tre “vindere (…) Konkret betyder det, at vi nu skal udvikle faste ungedrevne kulturlaboratorier i udsatte boligområder. Først i Brøndby Strand og Roskilde og herefter i resten af landet. Vi skal lave kunst og kultur med hundredvis af fantastiske unge og bygge bro mellem dem og resten af Danmark (…) De unge i vores almene boligområder udgør en af de største og mest oversete ressourcer i Danmark, og vi bliver nu de heldige, der får lov til at være med til at udfolde potentialet.” 


Vender allerede tilbage i maj
Allerede inden nyheden om den flotte bevilling fra Bikubenfonden, var Turning Tables’ genkomst til Brøndby Strand planlagt.I anledningen BL’s 100-års jubilæum danner Brøndby Strand altså igen rammen om Turning Tables kreative arbejde med lokale børn og unge. Over et halvt år skal der rundt om i seks af landets almene boligområder udarbejdes et musikalbum, der indfanger sammenholdet og de stærke fællesskaber i boligområderne. Således er Turning Tables og deres container at finde i Brøndby Strand fra 29. april til 18. maj på parkeringspladsen ved Hallingparken 25.Om det igangværende projekt skriver Turning Tables selv: ”Vi er selv vokset op på Kattejammerrock og fik ideen til albummet, da vi for ét år siden arbejdede med en gruppe unge i Brøndby Strand. De havde simpelthen så meget på hjerte, at ideen om et nyt dansk børne-album opstod. Derfor er det også perfekt, at vi i denne uge skød projektet igang i netop Brøndby Strand.

Med den 5-årige bevilling taget i betragtning kan man roligt sige, at der er meget mere kreativ udfoldelse på vej til Brøndby Strand.


De unge har fået blod på tanden
I Brøndby Boligselskab glæder bestyrelsesformand Michael Buch Barnes sig over, at man med den store bevilling nu kan fortsætte samarbejdet med Turning Tables. ”Der er ingen tvivl om, at de allerede har gjort en stor forskel for de børn og unge, der deltog på de kreative workshops i 2018, så vi har store forventninger til fremtiden. Det ligger os meget på sinde, at vi har nogle tilbud til de lokale børn og unge, som kan give dem nogle sjove og spændende oplevelser. Oplevelser som også udfordrer dem og giver dem nogle kreative værktøjer til at udtrykke sig med. Så et stort tillykke til Turning Tables med bevillingen, men også et tillykke til os i Brøndby Strand, som nu får endnu mere liv og kreativitet til området”, siger en tydeligt tilfreds formand. Buch Barnes understreger også, at projektet både er godt for de unge, som deltager og for området som helhed. ”Sidste års succes har betydet, at de unge mennesker har fået blod på tanden og gerne vil være med. Og så kan projektet jo være med til at vise Brøndby Strand på en anden måde – at der foregår en masse gode ting i den almene sektor. Vi glemmer bare at fortælle det, og det minder det her projekt os om.”


Et samarbejde med det boligsociale projekt
I praksis er det det boligsociale sekretariat, Brøndby Strand Projektet, der varetager det daglige samarbejde med Turning Tables – både i planlægningen og afviklingen af forløbene med de lokale børn og unge.
Leder af Brøndby Strand Projektet, Bo Mouritzen, påpeger vigtigheden af at have nogle spændende tilbud og aktiviteter lokalt i området. ”Vi lever og trives bedst, der hvor der sker noget, og vi har brug for, at der er liv omkring os”, siger han og fortsætter: ”Glade rammer er vigtige for, at vi føler os trygge og har lyst til aktivt at være med til at udvikle det sted, vi bor. For at skabe sociale fællesskaber skal der også være noget at mødes om.” Derfor sætter Bo Mouritzen stor pris på, at Turning Tables nu kan vende tilbage over de næste fem år og sætte fokus på kunst og kultur i området. Det giver plads til at alle kan deltage og bringe deres talent i spil. Vi tror på, at når den enkelte får plads til finde sine stærke sider, og bruge dem til at udvikle sine evner, så er det med til at løfte hele området.”


Palle Adamsen: et projekt værdig til efterlevelse
I sin rolle som både formand for BL og direktør i Lejerbo – der til dagligt er administration for Brøndby Boligselskab – mener Palle Adamsen at både Brøndby Boligselskab og Turning Tables har grund til at være stolte. Både over at have modtaget prisen og ikke mindst den anerkendelse, der følger med. ”Og det er jo et ikke ubetydeligt beløb”, siger Adamsen og uddyber: Bikubenfondens pris bliver givet til projekter, som er værdige til efterlevelse. Der har været mange ansøgninger, og der har kun været tre projekter, som har fået penge. Så det er jo noget af et nåleøje, som det her projekt er kommet igennem. Og det synes jeg, at de parter, der har arbejdet med det her til daglig, skal være enormt stolte af.”

Palle Adamsen håber, at pengene og de kommende projekter kan arbejde videre i samme ånd som hidtil. Ikke mindst ser han potentialet i at projektet kan bidrage til udviklingen i området i det lange perspektiv. ”Det handler jo om, at de unge mennesker skal tage ansvar for deres eget liv. Der skal bygges en stærkere bro til uddannelse og arbejdsmarked. Det skal der ved, at de får lov til at arbejde med forskellige kulturelle udtryksformer. De får selvværd og et nyt sprog at udfolde sig på og styrker deres egen identitet. Hele tænkningen i det her er jo, at med noget mere selvværd og noget mere ballast så bliver vejen til – og tilknytningen til arbejdsmarkedet nemmere.”

BL-formanden havde selv fornøjelsen af at deltage ved sidste års afslutningsevent i Brøndby Strand, hvor de lokale børn og unge fremviste, hvad de havde produceret i forløbet med Turning Tables. Et minde Palle Adamsen husker tydeligt. ”Jeg var selv hernede og se de unge mennesker performe, og det var både stærkt og rørende. Og da de unge mennesker viste Brøndby Strand flaget hos BL på Kulturnatten, var folk jo også ellevilde.”