Mmmm..... cookies...

3. maj 2023

Glæde over nyt kulturlaboratorium

Åbningsfest hos Turning Tables

Den 29. april slog Turning Tables Danmark dørene op til det nybyggede kulturlaboratorium i Brøndby Boligselskabs afdeling i Hallingparken i Brøndby Strand. Det er det første af sin slags i et alment boligområde i Danmark. I kulturlaboratoriet kan børn og unge mellem 8 og 26 år ganske gratis arbejde med musik, foto og film med vejledning fra Turning Tables’ instruktører.

Åbningen blev markeret med en dag fyldt med glade børn og unge, der viste, hvad de har lavet hos Turning Tables. Organisationen har nemlig været til stede i Brøndby Strand siden 2018. Dengang foregik det i en container i kortere perioder ad gangen. Siden fik instruktørerne tag over hovedet i et lånt lokale.

I flere år har Turning Tables arbejdet frem mod at realisere visionen om at etablere deres eget kulturlaboratorium i afdeling 606 Hallingparken. Finansieringen er sket via en række fonde og andre bidragydere – blandt andre Brøndby Boligselskab, Brøndby Kommune og Brøndby Strand Projektet.

Afdeling 606 Hallingparken lægger jord til kulturlaboratoriet, og projektet har været til urafstemning blandt beboerne. I 2022 kom byggeriet endelig i gang, og i begyndelsen af 2023 kunne børnene og de unge rykke ind.

 

Unge-billeder til ældreboliger

Åbningsfesten var altså kulminationen på flere års arbejde og en lang ventetid for de børn og unge, der så frem til at få deres eget kulturhus. Derfor var der også glæde – både blandt de unge brugere af huset og de øvrige beboere.

En af dem, der havde lagt vejen forbi på åbningsdagen, var Leif Henriksen, der er formand for naboafdelingen med ældreboliger, 609 Bøgelunden.

- Det er rigtigt godt, at kulturlaboratoriet er kommet. Jeg synes, det er dejligt, at de får de unge mennesker ud og lave noget positivt og kreativt. Jeg har kun positivt at sige om det – og det er ikke sidste gang, jeg er herovre, fortalte Leif.

Han arbejder i øvrigt på at få udsmykket nogle gavle i afdelingen med fotos taget af dem fra Turning Tables.

Amal Abbas bor i Hallingparken lige ud til det grønne område, hvor kulturlaboratoriet ligger. Hendes børn på 3, 4, 5 og 6 år er ikke gamle nok til at komme der endnu, men hun synes, det er en god idé.

- Jeg synes, det er rigtigt godt, at det hjælper dem til at udvikle sociale kompetencer og sprog. Det er heller ikke altid, forældrene har penge til at sende dem til fritidsaktiviteter, fortalte hun.

Sarah Duartes søn på 10 år begyndte at komme i kulturlaboratoriet efter have hørt om det og besøgt det med klubben. Lillesøster på syv et halvt år kan næsten ikke vente med at komme i gang.

- Det er mega genialt. Vi er så heldige, at det er lige her, og at vores børn får glæde af det. Min søn er vild med musik og skriver tekster derhjemme, så det var vildt fedt, da han fik muligheden for at komme her og lære af nogen, der kan det, fortalte Sarah, der bor i Dyringparken.

 

Ambassadører for Brøndby Strand

Med kulturlaboratoriet vil Turning Tables gerne vise, hvor mange ressourcer der er hos børnene og de unge i boligområdet. Derfor tager de f.eks. ud og optræder på Roskilde Festival og Folkemødet eller deltager i CPH:DOX med nogle af deres film. Nogle af de unge bliver også ansat i fritidsjob, hvor de supplerer de voksne instruktører.

Så ud over at være en gevinst internt i boligområdet er de engagerede unge brugere af kulturlaboratoriet også nogle gode ambassadører for de almene boligafdelinger i Brøndby Strand. Det bemærker formanden for Brøndby Boligselskab, Michael Buch-Barnes:

- Kulturlaboratoriet giver dem en mulighed for at få succesoplevelser på nogle andre områder end f.eks. skolen og de gængse fritidsinteresser. Og de positive fællesskaber hos børnene og de unge breder sig som ringe i vandet - både til forældrene og andre beboere, men også til verden omkring os. Vi tager et socialt ansvar, og det passer godt sammen med boligselskabets værdier, siger han.

Stifter og direktør i Turning Tables, Martin Højland, fortæller, at det er et sted, der skal udvikle sig sammen med de unge.

- Det er et hus, hvor man bliver en del af et fællesskab, og hvor der er plads til, at man kan komme, hvis man går og tumler med noget og har brug for en voksen at tale med. Eller hvis man bare har brug for at blive set på en anden måde. Det er først og fremmest de unges sted – men vi ser det også som hele Brøndby Strands sted, siger han.


Hør Bayram fra Turning Tables synge sin sang "Brøndby Strand".