Mmmm..... cookies...

27. august 2019

Meget mere end "rødgrød med fløde"

Voksenundervisning

 

Meget mere end ’rødgrød med fløde’
- Danskundervisning for alle i Brøndby Strand


Måske har du allerede set den lille video på Facebook om FVU-danskholdet i Café Perlen? Hvis ikke kan du jo se den, efter du har læst denne artikel.


Din 2660 Kalender har taget en snak med Brøndby Strand Projektets job- og uddannelsesvejleder Maria Andersen. Maria er blandt andet ansvarlig for at koordinere FVU-danskundervisningen i samarbejde med Vestegnens Sprog- og Kompetencecenter (VSK).


Din 2660: Hej Maria. Kan du fortælle lidt om det hold, der er ved at være færdige med FVU-Dansk for begyndere?


Maria
: Ja, det kan jeg da. Seks seje kvinder har lært dansk. Nogle af dem har endda taget tilløb til det i over 30 år. De er nu blevet så dygtige, at de skal videre til et fortsætterhold. Det, synes jeg, skal fejres. Og det gør vi ved at give denne mulighed til endnu flere beboere i Brøndby Strand. Vi starter et nyt hold for begyndere den 2. september kl. 11 i Café Perlen. Så jeg håber, at læserne giver budskabet videre til dem, de kender, der har brug for at lære dansk.


Din 2660: Kan du fortælle lidt om, hvad undervisningen går ud på?


Maria:
Hver mandag og onsdag fra kl. 9.00-12.20 mødes FVU-danskholdet i Café Perlen. Det er et lille hold med få deltagere. Man hilser på hinanden, får en kop kaffe og åbner bøgerne. Det er en sød og dygtig dansklærer fra Vestegnens Sprog- og Kompetencecenter, som underviser.


Din 2660: Hvad lærer man?


Maria:
Man lærer at læse, skrive og tale dansk. Og så lærer man nogle nye mennesker at kende. Holdet er rigtig hyggeligt og har meget fokus på det sociale aspekt. Og hvis man holder ved - ligesom de foregående elever - kan man komme til trin 4, som svarer til folkeskolens 9. klasses afgangseksamen i dansk. Det har nogle af de tidligere elever nået på bare to år. Med den eksamen kan man få adgang til at tage en uddannelse.


Din 2660:
Fortæl lidt mere om, hvilke positive resultater eleverne har oplevet?


Maria:
Undervejs i forløbet er der enormt mange andre bonusser end adgangen til en uddannelse. Man bliver løbende bedre til at tale med sine børns pædagoger og lærere, man kan pludselig hjælpe sine børn med lektierne, tale med sine kollegaer og chef, forstå breve, aviser, menukort, være med på de sociale medier, og ikke mindst læse Din 2660 Kalender!


Din 2660: Ja, det ville jo være skønt! Kan du sige lidt om målgruppen?


Maria:
FVU-dansk er for alle mænd og kvinder, der gerne vil være bedre til at læse, skrive og tale dansk. Det er både for dem, som lige er kommet til Danmark og for dem, der har været i Danmark længe. Flere af de tidligere elever har været i Danmark over 15 år, før de startede. Det er både for dem, der har få års skolegang og for dem, der har en lang uddannelse. Det er for dem, der har lyst til at blive stærkere og mere trygge ved at færdes i det danske samfund. Hvis man bare kan sige ’Hej, jeg hedder…’ og ’Jeg bor i Brøndby Strand’, så kan man være med. Og så er det jo gratis at være med.


Din 2660: Sidder man derude og tænker, at det lyder interessant, hvordan kommer man så med?


Maria:
Jeg vil opfordre alle interesserede til at komme til et uforpligtende infomøde i Café Perlen den 2. september kl. 11-12. Er man forhindret i at komme dér, så SMS eller ring til mig på 6035 4674. Så finder vi en løsning.